Gyógynövény-terápia – Mikor hatásos?

Az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak a gyógynövényekkel és a gyógynövényekkel való gyógyítással. Ezért érdemes elemezni, mikor is a leghatásosabb ez a kezelési módszer.

Ma már számos ember hozzá tud szólni, hogyan is képzelhető el a gyógyítás a gyógynövényekkel, újságokban, könyvekben, médiában is gyakorta sokféle információt olvasunk, hallunk. Azonban mindenkinek fontos tudni: ahhoz, hogy a fitoterápia hatékony legyen, több alapszabályt kell betartanunk.

Melyek ezek az alapszabályok?

1. Tudni kell, hogy a gyógynövényekről szóló információk milyen szakkönyvből valók, mert nem szabad mindegyiket szakmailag elfogadni. Például: Maria Treben könyveiben sok a pozitívum, de néhány téves nézet is megfogalmazódik benne, nagyon sok helyen nem tesz említést a modern orvostudomány legújabb vívmányairól. Szakmailag elfogadható Dr. Rácz Gábor professzor, Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet prof. könyvei. Dr. Babulka Péter budapesti kertészmérnök írásai, amelyek magas szintű, korszerű tudásról tesznek tanúbizonyságot. Külföldi szerzőket is ajánlott használni, pl. Dr. Theiss Németországban, akinek sok terméke kapható a magyar gyógynövényboltokban és patikákban is.

2. Nem lehet minden betegséget kizárólag gyógynövényekkel gyógyítani.
Komoly, krónikus és súlyos betegségek esetén szintetikus gyógyszereket is alkalmazni kell. Pl. komoly epehólyag-gyulladásnál, vannak antibiotikumként ható növények, de nem biztosítható állandó hatásuk, ezért szükséges tabletta, illetve injekció formában is alkalmazni, ha a helyzet megkívánja.

3. Nem elég csak a gyógynövény, a betegnek is áldozatokat kell hozni, tennie kell az egészsége visszanyerése érdekében. Például egy kezdődő hypertoniát (magas vérnyomás) hiába kezelek korszerű gyógynövénykivonatokkal, ha a beteg dohányzik. Vagy nem lehet gyomorfekélyt eredményesen kezelni, ha a beteg nem hajlandó leszokni az alkoholról és a fűszeres, zsíros ételek fogyasztásáról.

4. A betegnek meg kell változtatnia a táplálkozását, ha szükséges, diétát kell tartania bizonyos betegségeknél, pl.: diabetes (cukorbetegség), köszvény, obesitas (elhízás). A táplálkozás ugyanis 70%-ban befolyásolja az egészséget. Tehát ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy el kell hagyni a sót, zsíros húst, erős fűszereket, cukros üdítőitalokat, csokoládét. Helyettük zöldséget, gyümölcsöt, főzelékféléket és sovány húst, pl. halat, pulykahúst, szóját tanácsos fogyasztani. A szója tartalmazza a napi szükséges fehérjeforrást.

5. A természetes gyógyszerek, a gyógynövények maximális gyógyhatását csak bizonyos idő után érezhetjük. Türelemmel kell kivárni az eredményeket. Általában három hét után hat, de az is elképzelhető, hogy korábban is kézzel foghatóak az eredmények.

6. A gyógynövénykúrához más természetes gyógymódokat is alkalmazni kell, ilyen például a talpmasszázs, akupresszúra, légzőgyakorlatok, jóga, úszás, kerékpározás, szauna.

7. A gyógynövényeket, nemcsak tea, vizes kivonatok formájában alkalmazhatjuk, hanem tinktúrát (alkoholos kivonatot), granulátumot (porított formát) is magunkhoz vehetünk. Léteznek cseppek, tabletták, amelyek a modern ember számára készülnek, akiknek nincs ideje utazás, gyűlés, tárgyalás stb. közben teát főzni.

8. A teafőzés szabályai
Gyógyteát ne készítsünk alumíniumedényben! Ugyanis a hatóanyagok egy része kicsapódik, az alumínium feloldódik, és az agyban rakódik le. Ezért tűzálló üveget, edényt használjunk. A szűrő se legyen fém, hanem sűrű szövésű műanyag!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése