Cukorbetegség


Az 1-es típusú diabetes mellitus (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) egy autoimmun-betegség, melyet abszolút inzulinhiány okoz. Hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtjeinek egy részét, így autoimmun-gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő bétasejtjei.

Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek és fiatal felnőttkorban jelentkezik. A betegek általában soványak, gyakori a jelentős fogyás a betegség megállapítása előtt. Velejárója a rövid időn belüli hízás, kiszáradás, szomjúság érzés, gyakori vizelés, hányás, görcs, hasfájással is jár.
A normális súlyú, 1-es típusú cukorbeteg fogyaszthat még édességet is, mivel a vércukorszintjét az inzulinterápiával beállítja, de azért oda kell figyelni
a zsíros és alkoholtartalmú ételek fogyasztására is. Az Egészségvizsgáló Táplálkozási Társaság ajánlata 4 g szénhidrát kilogrammonként.

Általános szimptómák a fáradékonyság, gyengeség, látászavarok, koncentrációszavarok, a fejfájás sem szokatlan. Az életünk során a hasnyálmirigy képes több inzulint termelni, kompenzálva a hiányt, de ha ezt nem tudja fenntartani, akkor az inzulinmennyiség egy idő után nem elég ahhoz, hogy a vércukorszintet karban tartsa, és így kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

A 2-es típusú diabetes mellitust (más néven nem inzulinfüggő diabétesz) az izolált szénhidrátok fogyasztása (cukor, fehérliszt stb.), a magas glikémiás index (GI) okozzák. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. A táplálék 52-53% szénhidrát, 16-17% fehérje, 28-31% zsír kell legyen úgy az egészséges, mint a cukorbeteg számára (a Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) ajánlata).

A kettes típusú cukorbetegség kezelése lépcsőzetesen épül fel. Első lépcsőben a betegség kezdetén ajánlott az életmódváltoztatás, diétával, testsúlycsökkentéssel, sporttal. A betegség előrehaladtával, ha az első lépcső már nem elégséges, tablettás antidiabetikus gyógyszerek adására kerül sor (monoterápia, második lépcsőfok). Ezek a gyógyszerek csökkentik a vércukorszintet, növelik az inzulin hatását, és a betegség ezen típusára jellemző inzulinrezisztencia ellen hatnak.

A betegség további szakaszában az antidiabetikus gyógyszerek kombinációja válik szükségessé (harmadik lépcsőfok). A betegség további előrehaladásával, amikor a bétasejtek kimerülése megindul, a tablettás készítmények mellett szükség lehet hosszú hatású inzulinkészítmények esti adására (negyedik lépcsőfok).

Az utolsó szakaszban (ötödik lépcsőfok) a bétasejtek kimerültek, és ettől kezdve az inzulint teljesen pótolni kell.

Recept
20 g paszulyhéj
20 g áfonyalevél
5 g vérehulló fecskefű
1 g sztívialevél
Ebből a keverékből 8 teáskanálnyit 700 ml vízzel leforrázunk, lefedjük, és 20 perc után leszűrjük. Naponta 3x, 10 perccel evés előtt egy csészével elfogyasztunk. Hársmézzel vagy sztíviával édesíthetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése